CO2 uitstoot van woon-werkverkeer

Hoe groot is de CO2 uitstoot woon-werkverkeer van onze medewerkers? Hoe kunnen we de jaarlijkse CO2 uitstoot van onze medewerkers monitoren en reduceren zodat wij klimaat neutraler kunnen ondernemen?
Met ingang van 2023 dienen grotere bedrijven en organisaties met meer dan 100 werknemers de CO2 uitstoot van woon-werkverkeer te monitoren en te registreren. Een flinke administratieve klus! Want elk jaar opnieuw veranderen de afstanden van woon-werkverkeer door de aanleg van nieuwe (snel)wegen en bruggen. En de CO2 uitstoot veranderd mee met de mobiliteit van uw medewerkers.
De CO2 AfstandsCalculator is daarom een handig hulpmiddel om middels een nulmeting snel inzicht te krijgen in het huidige CO2 verbruik van het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van uw bedrijf.

CO2 mobiliteitsscan en nulmeting voor bedrijven

Stel u wilt een CO2 mobiliteitsscan en nulmeting maken van het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Een eerste stap daarbij is het maken van een afstandsberekening van het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Wij bieden hiervoor drie mogelijkheden:

  • Applicatie CO2 AfstandsCalculator | Bereken afstanden en reistijden van uw medewerkers op basis van Google Maps API. Inclusief CO2 berekening.
  • Applicatie AfstandsCalculator | Bereken afstanden en reistijden van uw medewerkers op basis van Google Maps API.
  • De PostcodeService | Besteed uw opdracht uit en laat de afstanden en reistijden van uw medewerkers door ons berekenen.
Ja, ik wil graag een gratis demo en meer informatie!

De CO2 AfstandsCalculator in de praktijk | Nulmeting

Voor bedrijven en organisaties die naast de CO2 uitstoot ook grotere aantallen afstanden en reistijden willen berekenen hebben wij de CO2 AfstandsCalculator ontwikkeld. De vraag naar deze rekentool neemt snel toe. Met ingang van 2023 dienen bedrijven met meer dan 100 werknemers de CO2 uitstoot van het bedrijf te monitoren en te registreren. Een flinke administratieve klus. Want elk jaar opnieuw veranderen afstanden en reistijden van woon-werkverkeer door de aanleg van nieuwe (snel)wegen, bruggen of veranderingen in de mobiliteit van uw medewerkers.

De CO2 AfstandsCalculator is een handig hulpmiddel voor de HR en salarisafdelingen om met een nulmeting snel inzicht te krijgen in het huidige CO2 verbruik van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer.

Alle pluspunten op een rij: 

  Registreer en monitor de CO2 uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Voor bedrijven en organisaties met meer dan 100 medewerkers.
  Efficiënte woon-werkverkeer applicatie voor de berekening van onderlinge afstanden tussen grote aantallen (tot duizenden) postcodes/adressen.
  Toepassing o.b.v. OS Windows, Excel en Google Maps, snelste route, enkele reis auto. Tevens voor Openbaar Vervoer, fiets en wandelen.
  De CO2 AfstandsCalculator wordt geleverd met API koppeling naar Google Maps incl. 10.000 credits/berekeningen voor het eerste jaar.
  Starttarief € 695,- per jaar (excl. BTW)

CO2 AfstandsCalculator

Gratis CO2 calculator voor bedrijven | Bereken uw emissie

Wilt u alleen een globale meting van de CO2 uitstoot woon-werkverkeer van uw bedrijf of organisatie? Met de volgende gratis tool krijgt u snel inzicht in de CO2 emissie van uw bedrijf en medewerkers.

Gebruik CO2 calculator | Aannames voor berekening

De CO2 woon-werkverkeer calculator voor bedrijven kent de volgende aannames:

  • In het rekenmodel wordt uitgegaan van een dienstenorganisatie. Dit soort organisaties zijn lokaal actief, kennen geen grote mobiliteit en de meeste medewerkers wonen in de regio. Er wordt niet tot nauwelijks gevlogen. Organisaties met een landelijke reikwijdte of internationale organisaties kennen een grotere CO2 uitstoot per KM.
  • De gemiddelde reisafstand per FTE werknemer is 50 km. op retour basis. Hierbij staat 1 FTE gelijk aan een werkweek van 5 dagen. Er wordt uitgegaan van 230 werkdagen per jaar (260 werkdagen – 30 vakantiedagen)
  • Berekening gebaseerd op verdeelsleutel hoofdvervoermiddel alle werknemers samen: Auto 50% , Openbaar Vervoer 5% , Fiets of lopen 45%

Hoeveel is 1 ton CO2 uitstoot?

De gemiddelde fulltime werknemer die 50 km. retour van zijn werklocatie woont en met de auto reist verbruikt ongeveer 1 ton CO2 per jaar.
1 ton CO2 (1000 kg. CO2) per jaar staat gelijk aan het verbruik van:

  • 7 keer naar Parijs vliegen
  • 16.000 km met de trein reizen
  • 500 dagen ademhalen
  • 50 bomen die één jaar lang groeien

Bereken de CO2 uitstoot woon-werkverkeer

Het nieuwe kabinet Rutte IV wil dat grote werkgevers de CO2-uitstoot van hun werknemers gaan monitoren. Het gaat dan om de emissie van woon-werkverkeer en zakelijke reizen van grotere bedrijven met meer dan honderd werknemers. Het kabinet wil zo de uitstoot in kaart brengen en uiteindelijk ook begrenzen om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen.
De regel had al in 2022 moeten ingaan, maar dat is door het lange formatieproces niet gebeurd. De verwachting is dat dit nu per 01-01-2023 zal gebeuren.

CO2 uitstoot woon-werkverkeer

Concept regeling CO2-uitstoot voor grote bedrijven

Reeds in 2020 werd al een internetconsultatie georganiseerd voor geïnteresseerden van de nieuwe regeling. Hierin valt te lezen dat grote bedrijven worden gehouden aan een maximumuitstoot, berekend op basis van het Nederlandse gemiddelde. Bedrijven en organisaties krijgen de komende vier jaar de tijd om aan de regels te voldoen en hun uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld met behulp van schonere, elektrische auto’s van de zaak, OV-passen of het gebruik van een bedrijfsfiets of aanschaf e-bike via een fietsplan.

Zevenduizend bedrijven gaan carbon dioxide emissie monitoren

De regeling betreft vooralsnog zo’n zevenduizend bedrijven, die met het beleid de uitstoot van hun personeel moeten gaan administreren. Het leidt tot extra werk, vreest autobrancheorganisatie Bovag. Het woon-werkverkeer en zakelijke reizen zijn goed voor een groot deel van de zogenoemde mobiliteitsuitstoot in Nederland. In 2020 was die sector goed voor bijna 20 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland.

Hoe kan ik mijn eigen CO2 uitstoot verminderen?
Hoewel deze regeling dus nog moet ingaan kan een werknemer zich er wel alvast op voorbereiden. Denk bijvoorbeeld eens na over de volgende leaseauto, want met een EV heb je minder uitstoot. Bekijk ook je mobiliteitsbudget nog eens goed en bespreek deze met je werkgever. Zijn er voordelen bij het laten staan van je leaseauto en dat je wat vaker reist per trein? En als je dichtbij je werk woont is een fiets of e-bike misschien wel een uitkomst.
De werkgever kan het gebruik van de (elektrische) fiets ook stimuleren door een verhoging van de reiskostenvergoeding. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om juist de fiets te pakken als de reisafstand dit toelaat.
Kortom, er zijn veel redenen en mogelijkheden om je eigen reisgedrag te veranderen.

Ja, ik wil graag een gratis demo en meer informatie!