CO2 uitstoot woon-werkverkeer

Wat is de jaarlijkse CO2 uitstoot van het woon-werkverkeer van onze werknemers? Hoe kunnen we deze CO2 uitstoot meten en reduceren zodat wij klimaat neutraal kunnen ondernemen? Deze vragen worden vaker gesteld maar zijn niet 1-2-3 te beantwoorden. De gemiddelde CO2 uitstoot hangt namelijk af van verschillende factoren.

Hoeveel is 1 ton CO2 uitstoot?

De gemiddelde fulltime werknemer die 50 km. retour van zijn werklocatie woont en met de auto reist verbruikt ongeveer 1 ton CO2 per jaar.
1 ton CO2 (1000 kg. CO2) per jaar staat gelijk aan het verbruik van:

 • 7 keer naar Parijs vliegen
 • 16.000 km met de trein reizen
 • 500 dagen ademhalen
 • 50 bomen die één jaar lang groeien

Laat uw afstanden en reistijden door ons berekenen en reduceer uw CO2 uitstoot!

U kunt als HR afdeling ook de afstanden en de reistijden van uw medewerkers door ons laten berekenen. Het is een eerste stap om de CO2 uitstoot van uw woon-werkverkeer te meten en te reduceren.
Bekijk de informatie over de mogelijkheden hierover op onze PostcodeService

Gebruik CO2 calculator voor bedrijven | Aannames en bronnen

De CO2 woon-werkverkeer calculator voor bedrijven kent de volgende aannames en bronnen:

 • In het rekenmodel wordt uitgegaan van een dienstenorganisatie. Dit soort organisaties zijn lokaal actief, kennen geen grote mobiliteit en de meeste medewerkers wonen in de regio. Er wordt niet tot nauwelijks gevlogen. Organisaties met een landelijke reikwijdte of internationale organisaties kennen een grotere CO2 uitstoot per KM.
 • De gemiddelde reisafstand per FTE werknemer is 50 km. op retour basis. Hierbij staat 1 FTE gelijk aan een werkweek van 5 dagen. Er wordt uitgegaan van 230 werkdagen per jaar (260 werkdagen – 30 vakantiedagen)
  (Bron CBS: zie kaartje Woon-werkafstand werknemers)
 • Berekend op verdeelsleutel hoofdvervoermiddel alle werknemers samen: Auto 50% , Openbaar Vervoer 5% , Fiets of lopen 45%
  (Bron CBS: zie kaartje Soort hoofdvervoermiddel)

Woon-werkafstand werknemers (CBS)

CO2 uitstoot woon-werkverkeer