CO2 uitstoot van woon-werkverkeer
Hoe groot is de CO2 uitstoot woon-werkverkeer van onze medewerkers? Hoe kunnen we de jaarlijkse CO2 uitstoot van onze medewerkers monitoren en reduceren zodat wij klimaat neutraler kunnen ondernemen?
Per 01-07-2023 moeten grotere bedrijven en organisaties met meer dan 100 werknemers de CO2 emissie van woon-werkverkeer rapporteren en registreren. Een flinke administratieve klus! Want elk jaar opnieuw veranderen de afstanden van woon-werkverkeer door de aanleg van nieuwe (snel)wegen en bruggen. En de CO2 uitstoot veranderd mee met de mobiliteit van uw medewerkers.
De CO2 AfstandsCalculator is hierbij een handig hulpmiddel om net een nulmeting snel inzicht te krijgen in het huidige CO2 verbruik van het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van uw bedrijf of organisatie.
CO2 rapportage en nulmeting voor bedrijven
Stel u wilt een CO2 rapportage en maken van het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Een eerste stap daarbij is het maken van een afstandsberekening en nulmeting van het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Met de CO2 AfstandsCalculator berekent u de reisafstanden en reistijden van uw medewerkers op basis van Google Maps Routeplanner API. Volautomatisch.
De CO2 AfstandsCalculator | Nulmeting
Voor bedrijven en organisaties die naast de CO2 uitstoot ook grotere aantallen afstanden en reistijden willen berekenen hebben wij de CO2 AfstandsCalculator ontwikkeld. De vraag naar deze rekentool neemt toe. Per 01-07-2023 dienen bedrijven met meer dan 100 werknemers de CO2 uitstoot van woon-werkverkeer te rapporteren en te registreren. Een flinke administratieve klus. Want elk jaar opnieuw veranderen afstanden en reistijden van woon-werkverkeer door de aanleg van nieuwe (snel)wegen, bruggen of veranderingen in de mobiliteit van uw medewerkers.
De CO2 AfstandsCalculator is een handig hulpmiddel voor de HR en salarisafdelingen om met een nulmeting snel inzicht te krijgen in het huidige CO2 verbruik van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer.
CO2 AfstandsCalculator | Specificaties
Registreer en monitor de CO2 uitstoot van bedrijven en organisaties met meer dan 100 medewerkers.
Rapporteer de CO2 uitstoot medewerkers woon-werkverkeer en zakelijk verkeer i.v.m. wet -en regelgeving Personenverkeer 2023
Efficiënte woon-werkverkeer applicatie voor de berekening van onderlinge afstanden tussen grote aantallen (tot duizenden) postcodes/adressen.
Toepassing o.b.v. Windows, Excel en Google Maps, snelste route, enkele reis auto. Tevens voor Openbaar Vervoer, fiets en wandelen.
De CO2 AfstandsCalculator wordt geleverd met API koppeling naar Google Maps incl. 10.000 credits/berekeningen voor het eerste jaar.
Starttarief € 895,- per jaar (excl. BTW)
Bereken de CO2 uitstoot woon-werkverkeer
Het kabinet Rutte IV wil dat grote werkgevers de CO2-uitstoot van hun werknemers gaan monitoren. Het gaat dan om de emissie van woon-werkverkeer en zakelijke reizen van grotere bedrijven met meer dan honderd werknemers. Het kabinet wil zo de uitstoot in kaart brengen en uiteindelijk ook begrenzen om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen.
De regel had al in 2022 moeten ingaan, maar dat is door het lange formatieproces niet gebeurd. De verwachting is dat dit nu per 01-07-2023 zal gebeuren.
Concept regeling CO2-uitstoot voor grote bedrijven
Reeds in 2020 werd al een internetconsultatie georganiseerd voor geïnteresseerden van de nieuwe regeling. Hierin valt te lezen dat grote bedrijven worden gehouden aan een maximumuitstoot, berekend op basis van het Nederlandse gemiddelde. Bedrijven en organisaties krijgen de komende vier jaar de tijd om aan de regels te voldoen en hun uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld met behulp van schonere, elektrische auto’s van de zaak, OV-passen of het gebruik van een bedrijfsfiets of aanschaf e-bike via een fietsplan.
Achtduizend bedrijven gaan carbon dioxide emissie monitoren
De regeling betreft vooralsnog zo’n achtduizend bedrijven, die met het beleid de uitstoot van hun personeel moeten gaan administreren. Het leidt tot extra werk, vreest autobrancheorganisatie Bovag. Het woon-werkverkeer en zakelijke reizen zijn goed voor een groot deel van de zogenoemde mobiliteitsuitstoot in Nederland. In 2020 was die sector goed voor bijna 20 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland.
Hoe kan ik mijn eigen CO2 uitstoot verminderen?
Hoewel deze regeling dus nog moet ingaan kan een werknemer zich er wel alvast op voorbereiden. Denk bijvoorbeeld eens na over de volgende leaseauto, want met een EV heb je minder uitstoot. Bekijk ook je mobiliteitsbudget nog eens goed en bespreek deze met je werkgever. Zijn er voordelen bij het laten staan van je leaseauto en dat je wat vaker reist per trein? En als je dichtbij je werk woont is een fiets of e-bike misschien wel een uitkomst.
De werkgever kan het gebruik van de (elektrische) fiets ook stimuleren door een verhoging van de reiskostenvergoeding. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om juist de fiets te pakken als de reisafstand dit toelaat.